Slovensko sa snaží s Tureckom zintenzívniť spoluprácu najmä v energetike

20.08.2013 Bratislava

Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský ako člen delegácie prezidenta SR Ivana Gašparoviča odlieta na pracovnú návštevu do Turecka. “Chceme podporiť účasť slovenských subjektov na energetických projektoch v Turecku. Dá sa povedať, že slovenské subjekty by mohli na týchto projektoch participovať, čomu sme chceli dať aj vládnu podporu," povedal v tejto súvislosti minister T. Malatinský. Vláda SR totiž na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválila memorandum o spolupráci v energetickej oblasti. „Memorandum by sa v Turecku malo podpisovať zajtra (20. 8. 2013) a bol potrebný súhlas vlády. Pričom najbližšie rokovanie vlády je naplánované na stredu (21.8.2013). Preto sa dnes konala mimoriadna schôdza s týmto jedným bodom," zdôvodnil po rokovaní kabinetu minister hospodárstva T. Malatinský
Podľa schváleného memoranda majú obe krajiny spolupracovať napríklad v oblasti obnoviteľných zdrojov či v jadrovej energetike. S tureckými firmami by mali taktiež naše spoločnosti rozvíjať uhoľné baníctvo a spolupracovať pri výstavbe a prevádzke tepelných a vodných elektrární. “Turecko je z dlhodobého výhľadu pre Slovensko bezpochyby zaujímavý a perspektívny trh. Ide o blízky a dosiahnuteľný trh aj pre malé a stredné podniky“, pripomenul šéf slovenského rezortu hospodárstva.
Minister T. Malatinsky sa okrem iného stretne s ministrom energetiky a prírodných zdrojov Turecka Tanerom Yildizom ako aj s tureckými podnikateľmi. „Ekonomická úroveň našich krajín a aj intenzita vzájomných stretnutí najmä v poslednom období, ma utvrdzujú v presvedčení, že si máme čo navzájom ponúknu“, konštatoval minister T. Malatinský. Slovensko dokáže takmer ihneď ponúknuť moderné výrobky, technológie ale aj expertov v oblasti vodného hospodárstva a čistenia odpadových vôd, automobilov a ich komponentov, infraštruktúry a cestného inžinierstva, strojárenskej výroby, tovarov sklárskeho priemyslu, chemických výrobkov, pneumatík, oceľových rúr, textilných strojov či monitorovacích zariadení letísk. Perspektívnymi položkami slovenského exportu môžu byť aj elektronické komponenty, telekomunikačné zariadenia a prístroje, obrábacie stroje, špeciálne chemikálie a liečivá, potravinárske výrobky, stavebná technika alebo vzduchotechnika.



Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región